miskolci bölcsész blog

miskolci bölcsész blog

Itt az új tanárképzés!

2014. január 26. - miskolcibolcsesz

Kiváló lehetőségeket kínál az új, osztatlan tanárképzés, amellyel kapcsolatban Dr. Horváth Zita általános rektorhelyettes válaszolt kérdéseinkre.

Miért volt szükség a tanárképzés reformjára?

A kormányzati stratégiai elképzelések között szerepelt a tanárképzés megújítása, valamint a tanári pálya felkarolása is, az osztatlan tanárképzés és a pedagógusi életpálya-modell pedig egyaránt e célokat szolgálta. Egyre kevesebben választották ugyanis a tanári pályát. Fizika, kémia, vagy épp matematika szakos tanárokból mára súlyos hiány keletkezett, de hamarosan a humán tárgyak terén is hasonló lehet a helyzet. Persze a tanárképzés egyébként is stratégiai jelentőséggel bír, ugyanis egy fiatal, válasszon akár mérnöki vagy közgazdászi pályát, amíg az egyetemig eljut, pedagógusoktól tanul a közoktatásban.

Jobb elhelyezkedési lehetőségeket kínálhat tehát a tanárképzés, mint sokan gondolják?

Amellett, hogy lassan igazi hiányszakmáról beszélhetünk, az elhelyezkedést az is segítheti, hogy az új, osztatlan – és igen gyakorlatorientált – tanárképzésben a hallgatók kétszakos tanári végzettséget szereznek, tulajdonképp két szakon tanulnak. Ez igen fontos, ugyanis az iskolák is rendre kétszakos tanárokat keresnek, és a pedagógusoknak is könnyebb teljesíteniük a kötelező heti óraszámukat, ha több tárgyat is oktathatnak. Ugyanakkor a hallgatók a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal is szerződhetnek, amennyiben vállalják, hogy diplomásként egy meghatározott ideig valóban a tanári pályán fognak dolgozni. A szerződést megkötő hallgatók kiváló, speciális ösztöndíjakra is pályázhatnak.

Mi lehet az oka annak, hogy a kedvező feltételek ellenére tavaly mégis kevesen jelentkeztek?

Az osztatlan tanárképzés elindítása gyorsan történt, és nem volt megfelelőképp kommunikálva. Tavaly még a felvételi tájékoztatóból is hiányoztak e képzések. A felvételizőkhöz tehát nem jutottak el a kellő információk. Ugyanakkor a fiatalok kedvét szeghette az emelt szintű érettségi vizsga is, amely végül a jelentkezés feltétele lett. Idén már jobb lehet a helyzet. Fontos, hogy a miskolci bölcsészkar újra bőséggel kínálhat állami ösztöndíjas helyeket. Aki tehát első helyen jelentkezik tanári képzésre, valamint teljesíti az alapvető felvételi követelményeket, jó eséllyel kerülhet be az állami ösztöndíjas képzésbe.   

Milyen speciális lehetőségeket kínál a miskolci bölcsészkar?

A kar régóta elkötelezett, hogy támogassa az északkelet-magyarországi régió társadalmi felzárkóztatását, így a tanárképzésben is hangsúlyt kapnak azok az ismeretek, amelyek segíthetik a leendő pedagógusokat a hátrányos helyzetű fiatalok oktatásában. Kiváló példa lehet erre az ún. komplex instrukciós program, amelyet mára sikerrel alkalmaz – a karral együttműködő – hejőkeresztúri IV. Béla Körzeti Általános Iskola. Az intézmény vezetője, Kovácsné Dr. Nagy Emese egyébként a bölcsészkar félállású docense is.

Az ME-BTK által meghirdetett tanári szak(pár)ok 2014-ben:

  • angol nyelv és kultúra tanára – erkölcstan- és etikatanár
  • angol nyelv és kultúra tanára – földrajztanár
  • angol nyelv és kultúra tanára – magyartanár
  • angol nyelv és kultúra tanára – német nyelv és kultúra tanára
  • angol nyelv és kultúra tanára – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára
  • földrajztanár – erkölcstan- és etikatanár
  • földrajztanár – magyartanár
  • földrajztanár – német nyelv és kultúra tanára
  • földrajztanár – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára
  • magyartanár – erkölcstan- és etikatanár
  • magyartanár – német nyelv és kultúra tanára
  • magyartanár – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára
  • német nyelv és kultúra tanára – erkölcstan- és etikatanár
  • német nyelv és kultúra tanára – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára
  • történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára – erkölcstan- és etikatanár

 Jelentkezési határidő: február 15.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolci-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr325783426

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása