miskolci bölcsész blog

miskolci bölcsész blog

Megkésve bár, de azért bejelentkezünk!

2014. január 20. - miskolcibolcsesz

Kalina Dávid és Dr. Tózsa-Rigó Attila írása:

Az utóbbi években egyre erőteljesebben érezhető a nem formális keretek közötti tudástranszfer igénye a felsőoktatáson belül. Ennek egyre jelentősebb szerepe viszonylag jól kitapintható a közelmúltban a felsőoktatáshoz kapcsolódó közösségi kezdeményezések, valamint az ezekhez szervesen kapcsolódó pályázati kiírásokon keresztül. A fent vázolt jelenségekre (is) reflektálva igyekszik választ adni egy 2013 első felében személyes beszélgetések kapcsán körvonalazódott kezdeményezés, amely a jövőben elsődlegesen a ME-BTK Történettudományi Intézetében hasonló érdeklődésű hallgatók és oktatók tudományos igényű együttműködését tűzte ki céljául.

Örömmel értesítünk tehát Mindenkit, hogy 2013 november utolsó napjaiban hallgatói kezdeményezésre megalakult a Miskolci Késő Középkori és Kora Újkori Tudományos Műhely. A szervezet alapító okirata szerint kutatócsoportként működik. A kutatócsoportnak tagjai lehetnek autonóm kutatók, egyetemi oktatók, hallgatók és doktoranduszok. A tagok a klasszikus tudományos műhelymunkára szerveződnek, általános célkitűzés a ME-BTK Történettudományi Intézetében folyó tudományos tevékenység támogatása, ennek keretében hangsúlyosan az oktatói-hallgatói együttműködés erősítése. A kutatócsoport tudományos profilja: a 15–18. század általános fejlődési tendenciái – többek között – politika- és hadtörténeti, társadalom- és gazdaságtörténeti, valamint mentalitástörténeti megközelítésből. A kutatócsoport módszertani célja a nem formális keretek közötti tudásátadás erősítése. Az Alapítók kiemelt feladatnak tekintik a hallgatói tudományos tevékenység tutorálását. Ennek szellemében a Tudományos Műhely keretet igyekszik biztosítani ahhoz, hogy a korszakkal foglalkozó oktatók és hallgatók szakmai műhelybeszélgetéseken, Work-shopok keretében ismerkedjenek meg egymás munkáival és aktuális kutatásaival.

A Hallgatói tevékenység támogatásában kiemelt szerepet kap a kutatócsoport profiljába illeszkedő publikációk, TDK-dolgozatok, továbbá záró- és szakdolgozatok elkészítése során szakmai támogatás nyújtása.

A kutatócsoport támogatja a ME-BTK TTI hallgatóinak a kutatócsoport profiljával összeegyeztethető kezdeményezéseit, közösségi szerveződéseit. A kutatócsoport további célkitűzése: a történettudomány iránt érdeklődő középiskolai diákokkal kapcsolatteremtés, a középiskolai tanárok és diákok tájékoztatása a kutatócsoport munkájáról.

A kutatócsoport kapcsolatot tart fenn hasonló profilú hallgatói és oktatói szervezetekkel, tanszékekkel, illetve más felsőoktatási- és tudományos intézményekkel, kutatócsoportokkal hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A szervezéssel telt hosszú megbeszélések talán legfőbb eredménye, hogy meg tudtuk találni a közös hangot, s végül is nem túl hosszú „vajúdás” után formába tudtuk önteni a hasonló tudományos érdeklődés és a baráti beszélgetések kapcsán formálódott igényt. Mindennek a miskolci bölcsészkar családias szellemisége és támogató közege nagyon jó keretet adott, a többi már csak rajtunk múlik!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolci-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr655771342

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása