miskolci bölcsész blog

miskolci bölcsész blog

Tabukról tabumentesen

II. Szocnap a Miskolci Egyetemen

2017. december 17. - miskolcibolcsesz

December 4-én rendezték meg a "II. Szocnap – Tabuk nélkül" című rendezvényt a BTK Alkalmazott Társadalomtudományok Intézetében. Az eseményt az előző felvonáshoz hasonlóan nagy érdeklődés fogadta az egyetemi polgárok részéről.

25198512_1987543934619872_1238839992_o.jpg

A II. Szocnap programjai során, ahogy az esemény meghívója is hirdette, az érdeklődők betekintést nyerhettek a társadalmunk által kikövezett tabuk világába. A program során az előadók olyan fontos és aktuális témákat jártak körül, melyekről manapság nemigen beszélünk nyíltan. A rendezvény célja az volt, hogy tudjunk meg együtt minél többet a világról, melyben élünk, és ismerjük meg jobban az emberi kapcsolatok hálózatát, valamint a minket körülvevő társas környezetet.

Dr. Szabó-Tóth Kinga Dóra intézetigazgató megnyitója után a Máltai Szeretetszolgálat előadása segített megérteni azt, „Hogyan tudunk jól segíteni?”. (Tóth Simon Károly, Csehely Tamás, Nagy Zsuzsa). A következő előadó Fejes Leijla pszichológus, a B-A-Z megyei Büntetés Végrehajtási Intézet munkatársa volt, aki tabuk nélkül mutatta be a börtönben kialakult hierarchiákat. A folytatásban szó esett a gyermekvédelemről is: a témában Dobosné Vörös Nóra, a BAZ Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Fruska Gyermekotthon
munkatársa adott elő.

A II. Szocnap kiemelt témája volt a szex és az intimitás kérdésköre is. Dr. Kotics József, a BTK Antropológiai és Filozófiai Tudományok Intézetének igazgatója a szexualitás és a nemi szerepek kulturális antropológiai nézőpontjait
vázolta fel a közönség számára. Dr. Szabó-Tóth Kinga Dóra (szociológus), Dr. Szobeczkyné Pócsi Orsolya (pszichológus) és Orosz Csaba (képzőművész) pedig Interaktív workshoppal készültek, melynek fókuszában a művészet, a pszichológia és a szociológia találkozási pontjai álltak. A napot végül Hevesi Krisztina előadása zárta. Az országszerte ismert és népszerű szexuálpszichológus, aki igazán nyitott és közvetlen személyiségnek bizonyult, a szexről, valamint a párkapcsolatok működéséről egyaránt nyíltan, tabuk nélkül beszélt az igen szép számban összegyűlt közönség előtt.

A II. Szocnap professzionális szervezése és lebonyolítása mögött, ahogy tavaly, úgy idén is hallgatók álltak: a programot hallgatók szervezték hallgatóknak. A szervezőbizottság tagjai – Fejes Réka, Márk Csaba, Nagy Enikő és Tóth Martin – a ME BTK szociális munka szakos hallgatói, akik a rendezvény megszervezésére egyetemi képzésük keretében vállalkoztak oktatójuk, Dr. Vajda Norbert segítségével. Az ingyenes rendezvényt a ME HÖK, a BTK HÖK, a MEgazin, a Radio M és a Hello Miskolc is támogatta.

25198547_1987543967953202_2060716911_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolci-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5513508119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása