miskolci bölcsész blog

Emelt szintű érettségire felkészítő előadások történelemből

2018. január 05. - Rada János

2018-ban is folytatódik a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának mára hagyományos programsorozata, amelynek célja, hogy az egyetem hatékonyan járuljon hozzá a felsőoktatásba felvételizők sikeres érettségijéhez. Az emelt szintű szóbeli történelem érettségi tematikájához kapcsolódó előadások ingyenesen, szabadon látogathatóak.

Emelt szintű érettségire felkészítő előadások történelemből

2018. január 04. - Rada János

2018-ban is folytatódik a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának mára hagyományos programsorozata, amelynek célja, hogy az egyetem hatékonyan járuljon hozzá a felsőoktatásba felvételizők sikeres érettségijéhez. Az emelt szintű szóbeli történelem érettségi tematikájához kapcsolódó előadásokat a Történettudományi Intézet, valamint az Alkalmazott Társadalomtudományok Intézete oktatói tartják.

Tovább

Történelmi mérföldkőre emlékeztek a Miskolci Egyetemen

Emlékülés az 1867-es kiegyezés és királykoronázás alkalmából

2017. június 09. - Rada János

A magyar nemzet múltjának fordulópontjairól sem feledkeznek meg a Miskolci Egyetemen: 1867. június 8-án koronázták magyar királlyá Ferenc Józsefet, amely esemény a kiegyezés jelképes záróaktusát jelentette, a koronázás 150. évfordulójára pedig emléküléssel készült a Bölcsészettudományi Kar Történettudományi Intézete. A rendezvény helyszínéül az egyetemi főépület Sopron terme szolgált.

67.jpg

Tovább

Színes és színvonalas programmal jubilált februárban a Taní-tani konferencia

Lenkei Zsanett tanárszakos hallgató beszámolója

Idén már 10. alkalommal került megrendezésre a Taní-tani konferencia a Miskolci Egyetemen. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is nagyon sok érdeklődő érkezett az ország különböző pontjáról erre a nem mindennapi eseményre. A szakma jeles képviselői tisztelték meg jelenlétükkel egyetemünket.

tanitani2017-40.jpg

Tovább

Elsőéves hallgatók első vizsgaidőszakjukról

Január 28-ig vizsgázhattak a BTK hallgatói

Kávé, könyvek és hosszúra nyúló éjszakák? Vajon az egyetemi vizsgaidőszak csakugyan valóra váltja a frissen felvett hallgatók félelmeit, és rendkívüli megpróbáltatások elé állítja a diákságot? A Bölcsészettudományi Kar elsőéves hallgatói maguk írták meg, hogy hogyan élték meg első vizsgaidőszakjukat a Miskolci Egyetemen.

Tovább

A miskolci bölcsészkar is részt vett az Education

A kar minden képzéséről érdeklődtek a felvételizők

2017. január 25. - Rada János

Idén is felépült a Miskolci Egyetem impozáns főépületének kicsinyített mása Budapesten, a 2017-ben immár 17. alkalommal megrendezett Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon, amelyen mintegy 30 fős delegáció képviselte Északkelet-Magyarország első számú tudásközpontját, vezető felsőoktatási intézményét. A Bölcsészettudományi Kar standjánál hárman tájékoztatták a leendő hallgatókat a miskolci bölcsészképzésről.

16003120_1179798345474130_7447835323142717214_n.jpg

Tovább

Három helyen képeznek szeptembertől a Szociológiai Intézet oktatói

Közösen hirdet szociális munka alapképzést a Sárospataki Református Teológiai Akadémia és az ME Bölcsészettudományi Kar

2017. január 10. - Rada János

A Miskolci Egyetemen 2012-ben hirdette meg először általános felvételi eljárás során a szociális munka alapszakot (BA), amely azóta minden évben elindult, és a 2017-es felvételi tájékoztatóban is szerepel. 2017-ben ráadásul a Miskolci Egyetem kihelyezett képzésként Ózdon, a Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatának égisze alatt is(!) meghirdeti az alapszakot. Friss hír továbbá, hogy ősztől – szintén az ME Bölcsészettudományi Kar bevonásával – közös képzés formájában Sárospatakon is startolhat a szociális munka BA, amely mindhárom képzőhelyen állami ösztöndíjas formában várja a február 15-ig jelentkezőket.

(I)Gazságok – Gulág szeminárium a Bölcsészettudományi Karon

Balázs Tünde osztatlan tanárszakos hallgató bejegyzése

A 2015-ös évet a kormány a 70 évvel ezelőtt a Szovjetunióba elhurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította. Több pályázatot is írt ki a Gulág Emlékbizottság, mely által lehetőség nyílt arra is, hogy az érintett településeken emlékművek készüljenek az elhurcoltak tiszteletére, ezeken kívül több konferencia, megemlékezés zajlott ennek kapcsán, melybe bekapcsolódhatott minden, a téma iránt érdeklődő. A Miskolci Egyetem az emlékév alkalmából Gulág szemináriumot hirdetett, amelynek keretében – Erdélyen keresztül – a romániai Foksányba is eljuthattunk, mi, a kurzuson résztvevő hallgatók.

15658040_1156530257733630_1064338164_o.jpg

Tovább

Korszerű tudás – sikeres érettségi 2017

Az emelt szintű érettségihez kapcsolódó programok a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán

2017-ben is folytatódik a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kara által szervezett programsorozat magyar nyelv és irodalom, történelem, valamint társadalomismeret tantárgyból, amelynek célja, hogy a BTK hatékonyan járuljon hozzá leendő hallgatói eredményes felvételijéhez. Az emelt szintű érettségi tételekhez kapcsolódó előadásokat, foglalkozásokat a Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi, a Történettudományi, valamint a Szociológiai Intézet oktatói tartják. Az események továbbra is ingyenesek és szabadon látogathatók.

korszeru_tudas-sikeres_erettsegi.jpg

Tovább

Újabb tanárképzős projekt a Bölcsészettudományi Karon

A cél most is társadalmi felzárkózás elősegítése

2016. december 11. - Rada János

Egy évvel ezelőtt, szintén december közepe táján nyitottuk meg ünnepélyes keretek között a Bölcsészettudományi Kar országos szinten egyedülálló pedagógiai módszertani központját, a KIP Központot, amelynek egyik központi céljaként fogalmazódott meg, hogy a Komplex Instrukciós Program (KIP) módszerével hatékonyan támogassa az ME BTK társadalmi-regionális felzárkózást megcélzó misszióját. Egy év elteltével újabb lépcsőfokhoz ért karunk elmúlt években megkezdett útja: idén decemberben ugyanis egy, a hátrányos helyzetű felnőttek hatékonyabb képzésére fókuszáló együttműködésről kötött keretmegállapodást a Bölcsészettudományi Kar, egész pontosan a Tanárképző Intézet, valamint a Lehetőségek Iskoláját fenntartó Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya. A Tanárképző Intézet a jövőben olyan innovatív módszerekre épülő tananyagok és módszertani elemek fejlesztésével, kidolgozásával fogja támogatni a Lehetőségek Iskoláját, amelyek a hátrányos helyzetű felnőttek hatékonyabb képzését célozzák meg – elősegítve a korábban félbehagyott tanulmányok eredményes befejezését.

Mozgásban az Őstörténeti és Régészeti Tanszék

A műszaki karok is bekapcsolódnak az új képzésbe

2016. december 09. - Rada János

Hallgatók sürögtek-forogtak december elején a Bölcsészettudományi Kar Őstörténeti és Régészeti Tanszékének leletfeldolgozó termében, ahol is egy november végi régészeti feltárás leleteivel dolgoztak. A jelenleg zajló régészeti projektek a hallgatók bevonásával zajlanak, 2017-ben pedig megindul az új, immár önálló régészeti BA-képzés, amely a Miskolci Egyetem egyik – tartalmilag – egyedi, unikális alapszakjaként várja a jelentkezőket.

13p_regeszet.JPG

Tovább