miskolci bölcsész blog

miskolci bölcsész blog

Színes és színvonalas programmal jubilált februárban a Taní-tani konferencia

Lenkei Zsanett tanárszakos hallgató beszámolója

2017. február 13. - miskolcibolcsesz

Idén már 10. alkalommal került megrendezésre a Taní-tani konferencia a Miskolci Egyetemen. Az elmúlt évekhez hasonlóan most is nagyon sok érdeklődő érkezett az ország különböző pontjáról erre a nem mindennapi eseményre. A szakma jeles képviselői tisztelték meg jelenlétükkel egyetemünket.

tanitani2017-40.jpg

Idén a rendezők a teljesítmény problémakörének sokoldalúságát próbálták középpontba helyezni és több aspektusból megközelíteni.  A megnyitó után két plenáris előadáson vehettek részt az érdeklődők, Lénárt Ágota (Testnevelési Egyetem, sportszakpszichológus) és Fenyő D. György (ELTE) előadásában. Ezután a szekciók következtek, amelyeken több mint 50 izgalmas előadásnak lehettünk szem-és fültanúi. Itt találkozhattunk többek között Trencsényi Lászlóval, egyetemünk Tanárképző Intézetének egyik szervezőjével is, aki a teljesítménnyel nem összefüggő pedagógiai folyamatok értékeléséről beszélt. A jobbnál jobb előadások közül szeretném külön kiemelni azokat, amelyek az egyetemünkön zajló tevékenységeket mutatták be. Ezek között volt az Együtthaladó Tandem szeminárium, amely által az egyetem hallgatóinak lehetősége adódik, hogy migráns gyerekeknek oktassák a magyart mint idegen nyelvet. A második a TIF (Társadalom Igazságosság Felelősségvállalás). Ez egy olyan önkéntes program, melynek segítségével közelebb kerülhetünk a társadalom perifériájára szorult, hátrányos helyzetű gyerekekhez. A harmadik pedig a Lehetőségek Iskolája, ahol olyan felnőtt emberekkel foglalkozhatunk, akik egy második lehetőséget kaptak az élettől arra, hogy tanuljanak.

Idén a szervezők egy újítással is készültek az érdeklődők számára: workshop-jellegű műhelymunkával. Ez három helyszínen, három különböző témában zajlott. Az egyik műhelybeszélgetésen a napjainkban sokakat foglalkoztató PISA-problémák kaptak szerepet. Itt főként PISA-méréseket elemeztek, és következtetéseket vontak le azokból a beszélgető partnerek. Egy másik helyen az iskolai innovációé volt a főszerep, ahol sor került az OFI (Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet) egyik legújabb kiadványának, a „Tanulmányok a pedagógiai innováció támogatásának lehetőségeiről” című kötetnek a bemutatására is. A harmadik helyszínen az iskolák hétköznapjaira fókuszáltak a résztvevők, ezen belül is főként a művészetek szerepére az oktatásban.

Az egész napos esemény végül jubileumi tortázással és ünnepléssel zárult. Összességében elmondható, hogy az eddigi évekhez hasonlóan tartalmas és változatos programjával a X. Taní-tani konferencia ismét hatalmas sikert aratott. Ami nem csoda, hiszen a Tanárképő Intézet összes dolgozója hatalmas energiát és szeretetet fektetett abba, hogy ez a rendezvény is jól sikerüljön. Nem csak a tanításban, hanem a szervezésben is mindig jeleskednek. Őket ismerve a jövő évi konferencia is tartogat meglepetéseket.

Lenkei Zsanett

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolci-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6012255120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása