miskolci bölcsész blog

miskolci bölcsész blog

Egy új német BOOM!

Helyzetkép a német felsőoktatás hallgatói létszámairól, a diplomák értékéről, usw.

2016. január 10. - Attila Tózsa Rigó

A németek, mint oly sokszor a történelemben, megint előrukkoltak egy új rekorddal. Nem a régóta várt demográfiai boomra kell azonban gondolni, hanem a továbbra is kitartóan öregedő német társadalom az utóbbi években a felsőoktatásban produkált, eddig még soha nem látott mutatókat.

Nevezetesen a 2015/2016-os tanév Wintersemesterében, azaz a tanév első félévében eddig soha nem látott számban iratkoztak be Németországban felsőoktatási intézménybe. A kilencvenes és a kétezres években ez a szám átlagban 1,7 és 2 millió közötti tartományban mozgott. A legutóbbi félév 2,76 millió hallgatója egy 2007 óta tartó töretlen növekedési tendencia (eddigi) legmagasabb értéke.

Az német Rektori Konferencia érthető módon üdvözli ezt a tendenciát és erre hivatkozva a finanszírozási keretek növelését kéri. A szkeptikusok viszont folyamatosan azt hangoztatják, hogy a tanulmányok megkezdése, sőt még a diploma megszerzése sem jelenti magától értetődően azt, hogy a frissdiplomás fiatalok rögtön megütik a munkaerőpiaci főnyereményt és már pályájuk elejétől magas egzisztenciát tudnak biztosítani maguk és családjuk számára. További kritikaként gyakran elhangzik a gazdasági szereplők részéről, hogy a képzési struktúra nem reagál minden esetben (elég gyorsan) a gazdasági szféra változó igényeire. Ezzel távolról összecseng, hogy a vállalkozói szféra képviselői pedig a diplomások számának növelését/növekedését abból az irányból támadják, hogy véleményük szerint többek között az építő- vagy az autóiparban a szakképzett munkaerő hiánya okozza a legnagyobb problémát.

Természetesen megvannak a rendszer további árnyoldalai is. Rendkívül magas például a tanulmányaikat megszakító hallgatók száma. Érdekességképpen említhető, hogy a lemorzsolódásnak az építészmérnöki képzésben a legnagyobb az aránya (51 %). Összességében a felsőoktatásból kiesők aránya átlagosan még mindig 30 % alatt van.

Mindazonáltal az idevonatkozó felmérések azt mutatják, hogy folyamatosan nőnek az általános munkaerőpiaci igények a diplomások iránt. Hasonló tendenciát mutatnak az OECD országokban végzett vizsgálatok (a diplomások körében átlagban 88 % a foglalkoztatottak aránya). A német (és az osztrák) fiatalok körében a közelmúltban a pszichológia és a kommunikációs tanulmányok örvendtek a legnagyobb népszerűségnek. Sebastian Horndasch politológus-közgazdász blogjában, cikkeiben többször felhívja a figyelmet egy érdekes és számunkra is ismerős problémára: írásaiból kiderül, hogy Németországban és Ausztriában is a magas hallgatói létszámok feletti általános hurrá-optimizmus ellenére folyamatosan visszatérő probléma egyes képzési területek alulfinanszírozottsága.

Hát erre bécsiesen már csak ennyit lehet mondani: „Das is’ ja Wahnsinn!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolci-bolcsesz.blog.hu/api/trackback/id/tr118259642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása